Haberler   09.02.2017

Yemen’de insanlık dramı ve dünden bugüne Yemen...

Eski çağlarda zenginliğiyle bilinen bir ticaret merkezi olarak öne çıkan Yemen, Arap dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumundaydı.

Afrika, Asya ve Hint Yarımadası arasındaki ticaret yollarını besleyen önemli güzergahlardan biri olan Yemen, özellikle Afrika'nın doğu kıyılarında yetiştirilen kahvenin toplanarak buradan Anadolu ve Asya'nın içlerine ulaştırıldığı bir merkez özelliği taşıyordu.

Yeniçağ'ın ortalarına kadar ticaret kavşağı niteliğini koruyan Yemen, özellikle Ümit Burnu'nun keşfiyle beraber eski pırıltısını yitirdi. 

Resmi adı Yemen Cumhuriyeti olan ülke, Arap Yarımadası'nda, Umman ile Suudi Arabistan arasında bulunuyor. Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz’e bakan sahillere sahip olan Yemen, insanlığın en eski medeniyet merkezleri arasında. Yemen, Miladi yedinci yüzyılında, Muaz bin Cebel’in Hz. Peygamber tarafından bu ülkeye yönetici olarak gönderilmesiyle, bir İslam ülkesi haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yemen, 1517 yılından itibaren kademeli olarak fethedildi. Mondros Ateşkes Antlaşması ile son Osmanlı askerlerinin de çekildiği Yemen, 401 yıl boyunca Osmanlı vilayeti olarak kaldı.Osmanlı döneminde Yemen’de çıkan isyanları bastırılması için gönderilen askerlerin geri dönmemesi türkülere konu olmuştur.

Kuzey Yemen 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan etti. Güney Yemen ise bağımsızlığına Kasım 1967’de kavuştu. İki devlet, 22 Mayıs 1990’da birleşti. Bugünün Yemen Cumhuriyeti, 1990 yılında aşiretler tarafından yönetilen kuzey ile güneyin birleşmesiyle oluştu.

1994 yılında, taraflar arasındaki mevcut uzlaşı ve barış görüşmeleri durduğunda, ülke kısa bir iç savaşa sahne oldu. Güneyin yenilmesiyle birlikte iç savaş sonlandı.

Birleşmeden beri ülkenin modernizasyonu çalışmaları devam etmektedir, ancak yoksulluktan dolayı bu süreç uzun ve yavaş gerçekleşmektedir.

Arap Baharı'nın Yemen'e de sıçramasıyla beraber 1990 yılından beri ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih istifa etmiş ve Suudi Arabistan'a sığınmıştır.

2012 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi muhalefet partileri olan Ortak Toplantı Partileri ve iktidardaki Genel Halk Kongresi AbdRabbuh Mansur al-Hadi'nin seçimlere tek aday girmesi için fikir birliğini varmışlardır. 21 Şubat 2012'de gerçekleştirilen seçimleri al-Hadi %99.8 oy ile kazanmış ve Yemen'in ikinci Cumhurbaşkanı olmuştur. Ne var ki, bu seçimleri hem ülkenin kuzeyindeki Şiiliğin Zeydi koluna mensup Husi Hareketi hem de güneydeki Sünni Güney Hareketi boykot etme çağrısı yapmışlardır.

2014 yılının Ağustos ayında Husiler hükümetin petrol fiyatlarını yükseltmesi sonrası ayaklanmışlardır. Bunun sonucunda da Başbakan Basindawa istifa etmek zorunda kalmıştır. Halen çatışmalar zaman zaman devam etmektedir.

Yemen 22 vilayetten oluşuyor ve bunların hemen hemen yarısında şu anda ciddi gıda sıkıntısı olduğu resmen ilan edilmiş durumda. Yemen'de açlıktan her gün on bin kişide 1-2 kişi ölüyor. Yoksulluk oranının yüzde 80’e ulaştığı Yemen’de, çocuklarda yetersiz beslenme endişe verici düzeye çıkmış durumda. Ayrıca, 1990’lı yıllarda sona erdiği duyurulan kolera vakaları ülkede yeniden görülmeye başlandı, hatta bu yüzden ölenler oldu. Dünyanın gözünü kapattığı ülkelerinde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Yemenliler ülkedeki alım gücünün her geçen gün daha da düşmesiyle, en temel gıda maddelerini almakta dahi güçlük çekiyorlar. Ayrıca bölgedeki doktorlar 2016'da güvenlik durumunun kötüleşmesi, tıbbi yardımların ulaşmasındaki zorluklar ve bazı sağlık ekiplerinin ülkeden ayrılması nedeniyle Yemen'deki birçok bölgede sağlık hizmetlerinde büyük sıkıntı yaşandığını dile getirdiler. 

Yardımeli Derneği olarak partnerimiz Yemen Al Baraka Derneği ile birlikte Yemen’e yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Yürütülen faaliyetlerin başında her yıl düzenlenen kurban organizasyonları geliyor. Kurban bayramında ihtiyaç sahibi Yemenli kardeşlerimize kurban hisseleri ulaştırıyoruz. Bununla birlikte yetim çocuklar için her bayram ‘Yetime Bayramlık’ projesi kapsamında yetim çocuklara bayramlık kıyafetler ulaştırarak onlarında bayrama sevincini yaşamasına çalışıyoruz. Ayrıca derneğimiz tarafından organize edilen yardımlarla Yemen’e gidecek konteynır hazırlıyoruz. Bu konteynırlarda başta tekstil ürünleri olmakla beraber, kışlık kıyafetler, battaniye, kuru gıda, yağ, şeker gibi temel insani yardım malzemelerini ulaştırıyoruz.

Benzer Haberler
E-Bülten'e kayıt ol faaliyetlerden haberdar ol!