Sağlık Projeleri

Su Kuyusu Projesi

Su Kuyusu Projesi

SSu, hayat demektir. Susuz kalmak, nefessiz kalmak gibidir. Suya erişimin tükenmesi, insanların yaşam damarlarının kesilmesi anlamına gelir. İnsanlığı susuz bırakmak, onları adeta ölüme terk etmek gibi sorumsuzca bir davranış olduğundan, küresel tehdit haline gelen susuzluk ve su kirliliği gibi sorunlar, insanı niteliklerini kaybetmemiş herkesin en temel sorumluluklarından biri olarak görülmelidir.

İstatistiksel bir okuma yapıldığında dünya üzerinde 844 milyon insanın temiz suya erişimi yoktur. Bunun anlamı, Dünya’da yaşayan her 10 kişiden birinin susuzluğa mahkûm olmasıdır. Nitekim her gün 5 yaşın altındaki 800'den fazla çocuk, yetersiz su veya su kirliliğinden dolayı ölmektedir. Afrika'nın bazı kesimlerinde ortalama bir kadın, 40 kilo su taşımak için her gün 6 kilometre yürümektedir.

İnsanlık susuzluk veya şu kirliliği sebebiyle ölümün soğuk yüzüyle her geçen geçen gün daha dramatik bir şekilde yüzleşmekte ve bu durum vicdanını kaybetmemiş her insanı sorumlu kılmaktadır. Zira istatistikler 2050'ye kadar, her 4 kişiden en az 1'inin, tatlı su kıtlığından etkilenen bir ülkede yaşayacağını göstermektedir.

Dünya genelinde 2,3 milyar insan temel sanitasyon hizmetlerinden yoksun yaşamaktadır. Temiz su kaynaklarına ulaşamamanın sonuçları olarak salgın ve bulaşıcı hastalıklar ya ölümleri artırmış; ya da insanların sağlık problemlerini çoğaltarak sakat ve yatalak kalmalarına neden olmuştur.

Tüm bu bilgiler gösteriyor ki, Dünya’yı bekleyen en temel tehdit, temiz su bulabilme sorunudur. Bu küresel tehdidin önüne geçebilmek için mücadele etmek ise kendisini sorumlu hisseden vicdanlı gönüllerin yapabileceği bir misyondur. Mademki insan insana emanettir, bu emanete sahip çıkmamak, insanın kendi vicdanına ihaneti olur. Zira bilginin sorumluluk getirdiği unutulmamalıdır.

Unutmayalım ki susuzluk küresel bir kriz olursa dünya çöl olacaktır...

 Nasıl su kuyusu açtırabilirim?

Su kuyusu açtırmak isteyen hayırseverler, Yardımeli ile irtibata geçtiklerinde, görevliler tarafından kendisine detaylı bilgiler verilmektedir. En ihtiyaçlı bölgeler, maliyetleri ile birlikte hayırseverlere sunulur ve bağışçının talebi doğrultusunda yer tespiti yapılır. Bağışçının su kuyusuna vermek istediği isim veya isimler alınır ve bölgedeki ekipler harekete geçirilir. Su kuyusu tamamlandığında hayrat sahibinin isminin yazılı olduğu tabela kuyunun başına asılır. Bitmiş hali ile görüntülenen su kuyusu fotoğraf ve videoları bağışçıya teşekkür maili ile ulaştırılır.

 Kuyuların Korunması ve Tamiratı

Bölgelerde bulunan görevlilerimiz belirli aralıklarla açılan su kuyularını kontrol etmekte, tamirat, bakım ve onarımını gerçekleştirmektedir.

Su Kuyusu Açtığımız Yerler ve Fiyatları

Afganistan (Şadırvanlı / Depolu) 1.800 €
Çad (Tulumba) 1.700 €
Çad (Şadırvanlı / Depolu) 2.500 
Nijerya (Tulumba) 1.650 €
Nijerya (Şadırvanlı / Depolu) 2.850 €
Pakistan (Şadırvanlı / Depolu) 1.800 €
Somali (Tulumba) 2.800 €
E-Bülten'e kayıt ol faaliyetlerden haberdar ol!