Haberler   03.09.2020

Gazze’yi unutmayalım

13 yıldır İsrail’in ablukası ve ambargosu altında yaşam mücadelesi veren Gazze’de, pandemi sürecinde günlük hayat bir kat daha zorlaştı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve tüm hayatı etkileyen covit19 salgını, Gazze şeridinde bulunan 2 milyon insanın korkulu rüyası haline geldi. Zira, elektrik, temiz içme suyu problemi, günlük ihtiyaçların karşılanamaması, ekonomik daralma ve kısıtlamaların olduğu bir yerde, Covid-19 hayatı iyice zorlaştırmaktadır.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, covit-19 nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 483 kişinin enfekte olduğunu açıkladı. Virüsün karantina merkezlerinin dışına sıçraması endişeleri bir kat daha artırdı.
 


Yardımeli Gazze Ofisi Müdürü Hani Elaga, Gazze’deki yaşamın iyice zorlaştığını dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Gazze’de yaşam zaten zordu, ama bu süreçte 2 milyon insan gerçekten zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Ambargo ve kısıtlamalar nedeniyle zaten sağlık sistemi, hastaneler tam kapasite çalışamıyor, ilaç ve tıbbi malzeme temininde sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi bu salgınla birlikte yeterli tıbbi malzeme ve tanı kitlerinin de olmaması durumu daha da vahim hale getirmekte.  

Sağlık Bakanlığı, 2 milyona yakın insanın yaşadığı 365 kilometrekarelik alandan oluşan Gazze Şeridi'nde Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için yurt dışından ve işgal altındaki Batı Şeria'dan gelenler için karantina merkezleri oluşturmuştu.
 


Dışarıdan gelenler bu karantina merkezlerinde 21 gün boyunca gözlem altında tutulduktan sonra yerleşim bölgelerine gönderiliyordu. Bu önlem sayesinde Gazze'de uzun süre virüsün yayılması engellense de Sağlık Bakanlığı 24 Ağustos'ta korkulan haberi açıkladı.
 


Bakanlık, Gazze'deki bir mülteci kampında yaşayan aynı aileden 4 kişinin Kovid-19 testinin pozitif olduğunu duyurdu. Bu gelişme üzerine 24 Ağustos'tan itibaren Gazze Şeridi'nde 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Karantina merkezleri dışında 27 Ağustos'ta da yeni vakalar tespit edilmesi üzerine sokağa çıkma yasağı 3 gün daha uzatıldı. En son 29 Ağustos'ta yasağın 2 gün daha uzatılmasına karar verildi.

Uzmanlar, Kovid-19'un karantina merkezleri dışına yayılması nedeniyle Gazze'deki durumun oldukça endişe verici olduğunu dile getiriyor. Aktif vaka sayısının daha da artması durumunda bölgedeki hastanelerin yetersiz kalacağı ifade ediliyor.
 


Hastanelerin Durumu

İsrail, bölgeye yakıt girişini 12 Ağustos'tan itibaren günde dört saate kesmiş, Gazze Şeridi'ndeki Elektrik Dağıtım Şirketi de bu nedenle 18 Ağustos'ta bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin durduğunu açıklamıştı. Gazze'de gıda ve su tedariki, temizlik, sağlık ve eğitim hizmetleri elektrik kesintileri nedeniyle sekteye uğruyor.

Birçok sağlık merkezinin ve hastanenin gerekli bakımı sağlayamadığı ve geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Yakıt sıkıntısı sağlık merkezlerinde elektrik kesintilerine yol açıyor. Sürekli yaşanan elektrik kesintileri tıbbi cihazların bozulmasına da neden oluyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde nüfusun yüzde 70'inden fazlasının gıda güvensizliği sorunu ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
 


Temiz su problemi

Gazze çok az yağmur alan bir bölge ve kayda değer yeraltı su kaynağı da yok. Deniz tuzu yeraltı kaynaklarını ya neredeyse tamamen kurutmuş durumda ya da suyu içilemeyecek kadar tuzlu hale getirmiş. Gazze'de pompalanan suyun sadece yüzde 5,5'i Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uygun. Su arıtımı konusu ise Gazze için bir başka sorun. Su arıtma tesisleri ya kapasiteleri üzerinde çalışıyor ya da kısmi arıtma sağlayabiliyor. Bunun sonucunda da günde yaklaşık 90 milyon litre pis su Akdeniz'e pompalanıyor ve sağlık sorunları yaratıyor. Ayrıca balıkçılık sektörü de bu çevre kirliliğinden olumsuz etkileniyor.

Filistin Sosyal Kalkınma Bakanlığı Vekili Gazi Hamad, Gazze nüfusunun yüzde 56’nın aşırı yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, 2020’da Gazze’deki yoksulluk ve işsizlik oranının yüzde 75'lere ulaştığını duyurmuştu.
 


Yardımeli Gazze Ofisi yardımlara devam ediyor

Yardımeli Gazze Ofisi olarak bizler çalışmalarımıza ve yardımlarımıza elimizden geldiğince kesintisiz devam etmeye çalışıyoruz. Kardeş ailelerimizle, yetimlerimizle, şehid ve gazi ailelerimizle ve mağdur-muhtaçlarla sürekli irtibat halinde olmaya destekleri ulaştırmaya çalışıyoruz. Gazze’de yaşayan 2 milyon insan, dışarıdan gelecek yardım ve desteklere her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Bu süreçte lütfen Gazze’yi, Gazzeli kardeşlerinizi unutmayınız. Tüm kardeşlerimize selam, şükran ve dualarımızı gönderiyoruz.” dedi.
 

>> GAZZE'YE DESTEK OL!

Benzer Haberler
E-Bülten'e kayıt ol faaliyetlerden haberdar ol!